Pellet – jak zoptymalizować jego spalanie? Kilka porad dla użytkowników pelletu

Pellet to paliwo stało coraz chętniej kupowane w naszym kraju. Za jego wyborem przemawiają różne korzyści – jest zarówno ekologiczne jak i tanie. Zarazem, pozwala na wytworzenie wystarczającej ilości energii cieplnej, by ogrzać miejsce zamieszkania lub inny budynek. Nie wszyscy jednak wiedzą jak korzystać z pelletu właściwie – by maksymalnie spożytkować jego możliwości cieplne. Poniżej rozwiniemy ten temat, podpowiadając – jak dobrać typ pelletu do indywidualnych potrzeb grzewczych oraz jak właściwie użytkować to paliwo.

pellet jak zoptymalizowac jego spalanie kilka porad dla uzytkownikow pelletu - Pellet – jak zoptymalizować jego spalanie? Kilka porad dla użytkowników pelletu
fot. materiały prasowe

Spalanie pelletu w piecach z podajnikiem – jak uzyskać maksymalny efekt?

Spalanie pelletu to proces dość prosty do wyjaśnienia. Składa się z trzech głównych faz: (1) suszenia w celu odparowania wody, (2) gazyfikacji i (3) wypalania węgla. Omówimy je po kolei.

W czasie suszenia, pellet jest transportowany do komory spalania. Ponieważ paliwo to zawiera minimalną ilość wilgoci – szybko rozsypuje się na drobne cząstki. W drugim etapie, komora podgrzewa się osiągając temperaturę rzędu 270 stopni C. W tych warunkach pellet uwalnia tlenki węgla, wodoru, metanu i innych pierwiastków, które niosą z sobą energię cieplną. Po tym, dochodzi do wypalenia powstałego węgla.  

Podsumowując – w czasie spalania pelletu większość energii cieplnej powstaje w formie nagrzanych gazów, a ledwie 1/5 w postaci węgla.

Odpowiednie wykorzystanie pracy kotła to pierwszy krok, by zoptymalizować wykorzystanie pelletu. Temperatura w komorze spalania nie może być zbyt niska. Ponadto, kocioł musi mieć stały dostęp do tlenu, który będzie podtrzymywał proces spalania.

Pellet wysokiej jakości – jak sprawdzić, czy pellet jest naturalny?

Pellet powinien być w pełni naturalny – to znaczy: powinien powstać wyłącznie przy użyciu biomasy. Najczęściej w produkcji pelletu używa się ścinek drewnianych, suszonej trawy, zbóż, pestek, trocin, nasion i innych naturalnych składników. Ważne jest, że w czasie ich sprasowywania nie dodaje się żadnych substancji klejących. Dzięki temu, paliwo jest ekologiczne, bezpieczne dla użytkowników i środowiska.

Pellet dobrej jakości nie produkuje w czasie spalania prawie żadnego dymu. Świadczy to o jego odpowiednim składzie. Jeśli pojawia się biały dym – oznacza to, że w pellecie znajduje się zbyt dużo wody. Może to być spowodowane dwoma czynnikami.

Pierwszy to niewłaściwe przechowywanie pelletu – szczególnie, gdy kupuje się pellet w formie sypkiej (co odradzamy). O wiele lepiej jest kupować pellet workowany – co gwarantuje, że w czasie przechowywania nie wchłonie wilgoci z otoczenia.

Drugi powód jest prosty: pellet wywołujący biały lub szary dym jest po prostu słabej jakości. Prawdopodobnie będzie też produkował zbyt dużą ilość popiołu. Warto podkreślić, że jeśli w czasie spalania powstają nietypowe zapachy – pellet może być zanieczyszczony.

Właściwa granulacja pelletu

Naturalny pellet powinien być jednobarwny – najczęściej w odcieniu brązowo-słomkowym – oraz być stosunkowo twardy. Powinien też wydzielać naturalny aromat siana lub słomy, zwłaszcza po rozdrobnieniu w palcach.

W czasie procesu prasowania, krawędzi granulków pelletu stają się gładkie – dlatego jeśli pellet, który kupiłeś, jest chropowaty, może być to paliwo słabej jakości. 

Rozmiar granulków może być różny, zazwyczaj wynosi ok. 3-7 cm długości i 5-25 mm średnicy.

Artykuł Partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here