Krajalnice gastronomiczne – czym różnią się od domowych?

Przygotowanie odpowiedniego wyposażenia restauracji wymaga sięgnięcia po odpowiedni sprzęt, który będzie ułatwiał pracę. Na uwadze należy mieć między innymi takie elementy wyposażenia jak krajalnice, które przydadzą się tak samo w sklepach jak i restauracjach. To urządzenie, które pozwoli na szybkie krojenie rożnych produktów spożywczych.

Krajalnice gastronomiczne - czym różnią się od domowych?

Oczywiście w przypadku restauracji czy sklepu konieczne jest sięgnięcie po profesjonalne krajalnice gastronomiczne. Unikać należy małych krajalnic domowych, które nie mają odpowiedniej budowy umożliwiającej intensywną pracę z dużą ilością artykułów spożywczych. 

Krajalnice gastronomiczne – czym różnią się od domowych?

Decydując się na zakup profesjonalnej krajalnicy gastronomicznej można sięgnąć po przydatne urządzenie, które poradzi sobie sprawnie z krojeniem każdego jedzenia. Dostępne w sprzedaży sprzęty profesjonalne charakteryzują się wysoką jakością, wykonane sa zazwyczaj w całości z elementów metalowych, pozbawione są plastiku, który występuje w urządzeniach do użytku domowego. Tak podnoszona jest ich odporność na zniszczenie i uszkodzenia. Dostępne w ofercie sprzęty charakteryzują się również dużą tarczą do krojenia, znacznie większą niż w krajalnicach domowych, co także ułatwia efektywną pracę. Do użytku przygotowywana jest opcja regulacji grubości krojenia. Producenci zobowiązani są do tego, by w przypadku krajalnic gastronomicznych zadbać o ich profesjonalne wykonanie i zagwarantować klientom wysoki poziom higieny tych urządzeń. 

REKLAMA

Wykonanie krajalnic do restauracji sprawia, że urządzenia charakteryzują się najwyższa jakością i uzyskują rozwiązania, które mają podnosić bezpieczeństwo ich użytkowania. Produkty krojone nie muszą być dociskane, ewentualnie można użyć płytę podawczą do ich dociśnięcia, gdy do skrojenia pozostają końcówki jedzenia. 

Dodatkowo wykonanie krajalnic gastronomicznych realizowane jest w takiej formie, która ma ułatwić zachowanie ich w czystości. W takich miejscach jak restauracje czy sklepy jest to niezwykle istotna kwestia, której nie powinno się lekceważyć. 

Rodzaje krajalnic – wybierz profesjonalny sprzęt 

W przypadku krajalnic gastronomicznych możemy również mówić o specjalizacji tego sprzętu i wykonywaniu krajalnic do określonych produktów spożywczych. Taka sytuacja nie ma miejsca jeśli chodzi o domowe krajalnice, które mają charakter uniwersalny. W przypadku urządzeń gastronomicznych wymienić można między innymi krajalnice do wędlin, krajalnic do serów czy specjalne szatkownice do warzyw, bądź maszyny krojące do pieczywa. Zróżnicowanie dostępnych urządzeń dotyczy również tego jak te urządzenia są wykonane i mogą to być albo krajalnice wolnostojące, albo takie przeznaczone do zabudowy. W przypadku tych do zabudowy warto mieć przygotowane pod nie miejsce, tak by wpasowały się w dane pomieszczenie. Producenci sprzętów różnicują swoje krajalnice gastronomiczne także pod kątem tego jak przebiega ich obsługa. I tak możemy mówić o krajalnicach ręcznych, półatuomatycznych i automatycznych. Pierwsze wymagają obsługi pracownika i stosowane są w małych sklepach. Urządzenia automatyczne kroją szybko i samodzielnie, dlatego sprawdzają się czy to w sklepach wielkopowierzchniowych czy u producentów, gdzie konieczne jest sprawne krojenie dużej ilości produktów spożywczych. 

Jak widać zróżnicowanie w urządzeniach dostępnych w sprzedaży jest spore, jednak to powinno przekonać kupujących, że faktycznie warto sięgnąć po profesjonalne urządzenie do krojenia, ponieważ takie urządzenia mają specjalna budowę odróżniającą je od krajalnic domowych.

Artykuł Partnera

«
»

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *